Skip to main content
1. maj 2024

5.000 krammebamser på vej til indlagte børn i Odense

“Det er en stor tryghed for børnene at have en blød ven, der oplever det samme”.

Af: TrygFonden | Foto: TrygFonden
PRESSEMEDDELELSE

Hvert år indlægges omkring 60.000 børn på landets hospitaler og specialklinikker. Og det kan være en skræmmende og overvældende oplevelse. Derfor kører TrygFonden nu ud med 50.000 krammebamser til børneafdelinger og specialklinikker over hele lande, og 5.000 af dem lander i Odense. Her er bamserne et fantastisk redskab til at skabe tryghed og tillid til personalet, fortæller sygeplejerske på H.C. Andersens Børne- og Ungehospital.

Ukendte voksne i hvide kitler, mærkelige apparater, mange prøver og en hverdag, som ikke ligner de fleste jævnaldrendes. Det kan være en overvældende oplevelse for de omkring 60.000 danske børn, der hvert år indlægges på landets hospitaler og specialklinikker. Og i en svær tid kan selv små ting gøre en stor forskel, erfarer sygeplejersker landet over.

Derfor er knap 50.000 krammebamser nu på vej fra TrygFonden til børneafdelinger og specialklinikker over hele landet, hvoraf 5.000 lander i Odense. På H.C. Andersens Børne- og Ungehospital på OUH glæder man sig til at tage imod bamserne, fortæller sygeplejerske Marie Storgaard Beyer, der gennem 11 år har brugt bamserne i sit arbejde.

Det er selvfølgelig altid et stort hit hos børn med gaver. Men isbjørnebamserne Thea og Theo er noget helt særligt for vores indlagte børn. Det er en stor tryghed for dem at have en blød ven ved siden, som oplever det samme som dem. Bamsen bliver en gennemgående ting gennem hele forløbet og et symbol på alt det, de har gennemført, siger Marie Storgaard Beyer.

Udover at være en tryghed for børnene, spiller bamserne også en rolle i selve behandlingsforløbene på børneafdelingerne. Til stor gavn for sundhedspersonalet, der bruger bamserne som et hjælpsomt værktøj.

Bamserne er en stor hjælp for os og et middel til at komme ned i børnehøjde og tættere på barnet. Vi bruger dem fx især, når vi skal give medicin i et drop, fordi det kan gøre børnene nervøse. Så snart Thea eller Theo hjælper med at holde omkring droppet, så går det pludselig bedre. Og det oplever forældrene også, der også selv tager dem i brug, siger Marie Storgaard Beyer.

Thea og Theo følger børnene hele vejen

Siden 2007 har isbjørnebamserne, som børnene kender som Thea og Theo, været brugt flittigt på landets børneafdelinger. Og TrygFonden har indsamlet indsigter og erfaringer fra sundhedspersonalet, der blandt andet kan fortælle, at effekten er størst, når bamsen introduceres tidligt i forløbet.

Erfaringen viser, at det er godt at introducere bamserne så tidligt som muligt, så børnene får det fulde udbytte. Thea og Theo skal fungere som en fortrolig ven, der giver trøst og tryghed i en overvældende tid måske præget af utryghed. I bedste tilfælde er bamsen med under hele forløbet – og kommer med hjem på værelset efterfølgende, siger Galina Plesner, der er projektchef i TrygFonden.

TrygFondens krammebamsekaravane er på vej ud med 50.000 krammebamser til børneafdelinger over hele landet, og 5.000 af dem lander i Odense. Foto: TrygFonden

Fakta:

Fakta om TrygFondens krammebamser

Siden 2007 har TrygFonden uddelt krammebamser til børn, der skal igennem et forløb på hospitalsafdelinger og specialklinikker. Krammebamserne betyder, at mødet med sundhedsvæsenet bliver mindre ubehageligt, både for barnet, dets forældre og sundhedspersonalet.

Det er personalet, der uddeler bamserne til børnene i forbindelse med deres behandlingsforløb. Krammebamsekaravanen kører rundt i hele landet i uge 20 og 21 og uddeler krammebamser til de børneafdelinger, der har ansøgt om at modtage bamser. I år uddeles 50.000 krammebamser til i alt 224 behandlingssteder. TrygFonden har dermed i alt uddelt omkring 980.000 krammebamser siden 2007.

De steder, der modtager flest bamser, er børneafdelingerne på de store regionshospitaler, der hver år deler flere tusind krammebamser ud. Læs mere om TrygFondens uddeling af krammebamser her.

Om TrygFonden

TrygFonden varetager TryghedsGruppens almennyttige arbejde. TryghedsGruppen er største aktionær i forsikringsselskabet Tryg og skaber værdi og tryghed gennem langsigtet ejerskab og almennyttige uddelinger. Læs mere på tryghed.dk.