Skip to main content

Dialogkonference: Ukrainske børn, unge og familier i Danmark – hvad har vi lært?

Et år er gået siden Ruslands invasion af Ukraine sendte millioner på flugt og de første ukrainske flygtninge ankom til Danmark. Center for Grundskoleforskning ved SDU har undersøgt de ukrainske børn og unges ankomst i skolen og inviterer nu til dialogkonference for at dele erfaringerne. Dagens konferencier er Mads Nygaard fra Venligboerne. Alle er velkomne. […]

Af: Daniel Svendsen | Foto:

Et år er gået siden Ruslands invasion af Ukraine sendte millioner på flugt og de første ukrainske flygtninge ankom til Danmark. Center for Grundskoleforskning ved SDU har undersøgt de ukrainske børn og unges ankomst i skolen og inviterer nu til dialogkonference for at dele erfaringerne. Dagens konferencier er Mads Nygaard fra Venligboerne. Alle er velkomne.
Hvordan har modtagelsen af ukrainske børn, unge og familier været i Danmark? Hvad har vi lært – og hvad kan vi stadig lære? I anledningen af årsdagen for den russiske invasion af Ukraine og de første ukrainske flygtninges ankomst til Danmark afholder Center for Grundskoleforskning i regi af forskningsprojektet ’Ukrainske børn i danske skoler’ dialogkonference om ukrainske børn og unge i Danmark.
’Da de første ukrainske flygtningebørn blev modtaget i danske skoler i 2022, skete det i en unik historisk kontekst med stort engagement i kommuner og på skoler for at hjælpe, med danskernes generelle støtte til Ukraine og ukrainerne, blågule faner der vajerede fra offentlige bygninger og vedtagelsen af særloven om ukrainske flygtninge’, fortæller Søren Sindberg Jensen, lektor ved Center for Grundskoleforskning.
’I projektet har vi været optaget af hvordan modtagelsen af de ukrainske børn i skolen er forløbet og om den unikke situation har givet skoler og kommuner anledning til at gå nye veje. Vores foreløbige fund tyder på at kendte udfordringer i modtagelsessystemet synes at gøre sig gældende for denne gruppe af børn og unge. Og vi kan se et stort potentiale for faktisk at gå nye veje i modtagelsen af børn og unge, der er flygtet til Danmark’, forklarer han.
Opsamling af erfaringer
Konferencen har til formål at opsamle og formidle erfaringer fra flygtninge og aktører i Danmark i relation til modtagelsen i danske skoler, og afholdes i et dialogisk format med fokus på udveksling af oplevelser og erfaringer blandt ukrainske og danske skoleelever, forældre, lærere, pædagoger, ledelse og fagprofessionelle på modtageskoler og i forvaltninger, civilsamfundsorganisationer, forskere og andre med interesse i emnet. På baggrund af dagens debatter vil vi i fællesskab pege på udfordringer og perspektiver for fremtidens modtagelse af flygtninge i den danske skoleverden. Kom med og lad din stemme blive hørt.
Sprogordning
Dialogkonferencen er tænkt som et mødested mellem deltagere med forskellig sproglig baggrund. Da centret ønsker at byde alle velkommen uanset sproglige forudsætninger, vil dagen foregå i et flersproget format. Der vil være oplæg på både dansk, engelsk og ukrainsk, og det vil være muligt at deltage på alle tre sprog.
Hvad: Dialogkonference
Hvornår: 28. februar 2023, kl. 9.30-16.00
Sted: Syddansk Universitet, Odense, Campusvej 55, lokale O 100.
Målgruppe: lærere, pædagoger, fagprofessionelle på modtageskoler og i forvaltninger, civilsamfundsorganisationer, forskere og andre.
Tilmelding via: event.sdu.dk/ukraineprojektet/conference Gratis deltagelse.
Pressemeddelelse fra Syddansk Universitet.

Information
Dato 28/02/2023 - 28/02/2023
Arrangør Syddansk Universitet Odense
Adresse Syddansk Universitet Odense
Postnummer Ukendt
By Ukendt