Skip to main content
18. oktober 2023

Børneflok i Odense har fået genbrug ind med modermælken

I dag køber ni ud af ti børnefamilier brugt, og 59 procent opdrager børnene til genbrug. De mener, det er vigtigt, at deres børn bliver vant til genbrug.

Af: Viktor Bork | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA BØRNELOPPEN

I dag køber ni ud af ti børnefamilier brugt, og 59 procent opdrager børnene til genbrug. Felix, Gabriel og Calvin sorterer, hænger tøj op og hjælper til i Børneloppen i Odense.

Ni ud af ti danske børnefamilier har handlet genbrug det seneste år, og 59 procent mener, at det er vigtigt, at deres børn bliver vant til at købe og sælge genbrug. Det viser tal fra DBA’s Genbrugsindeks 2023.

I Børneloppen i Odense er de yngste ’medarbejdere’ da også kun henholdsvis seks, to og halvandet år gamle. Her render brødrene Felix på seks år og Gabriel på halvandet rundt med deres fætter Calvin på 2 og lege og hjælper til i forretningen. Det har de gjort, siden de kunne kravle. Deres forældre mener nemlig, ligesom over halvdelen af de danske børnefamilier i dag, at det er vigtigt, at deres børn lærer at købe og sælge brugt. Og børneflokkens forudsætninger for det er da også gode – deres forældre driver nemlig genbrugsforretningen Børneloppen i Odense, hvor man i stigende grad oplever, at forældrene inddrager børnene i at købe og sælge brugt.

Vi er en familieforretning, og derfor har det også været naturligt for os, at vores børn skal være med hernede. De synes, det er rigtig sjovt, og vi ser helt klart, at der er flere og flere forældre, der tager børnene med i forretningen, både når der skal shoppes, og når der skal sælges ud af genbrugsguldet, siger Emilie Albjerg, der sammen med sin mands bror Erik er indehaver af Børneloppen i Odense, hvor private lejer stande og sælger alt fra tøj og sko til barnevogne og legetøj.

Den sociale genbrugsbutik

Hos Børneloppen i Odense holder Emilie og Erik jævnligt sociale arrangementer for både børn og voksne i butikken, hvor børnene desuden altid kan benytte legerummet, hvis ikke de hjælper forældrene med at finde nye brugte sager eller sætte en stand med genbrug op i forretningen.

Det er fedt, at forældrene i stigende grad tager deres børn med herned og samtidig lærer dem om genbrugets glæder. Vi synes også, at det er vigtigt, at Børneloppen er et sjovt sted at være, og derfor gør vi noget ud af at arrangere nogle små events, som børnefamilierne i område kan deltage i, siger Emilie Albjerg, der for efterårets blandt andet har bonlotteri, skattejagt og lykkehjul på programmet.

Et nyt statussymbol

Forældrenes generelt øgede fokus på genbrug i opdragelsen har ifølge professor i sociologi Bente Halkier flere årsager.

Der er altid et socialt lag i al forbrug, hvor det handler om, hvem du identificerer dig med, hvem der indgår i at bruge det, der forbruges, og om man gør det sammen. Derfor kan genbrug også sagtens begynde at være et nyt udtryk for status. Hvor genbrug tidligere måske mere har handlet om at spare penge, og nogle grupper derfor genbrugte ’af nød’, så er der sandsynligvis nu nogle grupper, som genbruger, fordi det giver dem høj status som miljøbevidste, siger Bente Halkier og uddyber:

Der er en normændring undervejs, hvor folk gerne vil signalere til omverdenen, at de handler brugt. I 2022 var der dog også inflationskrise, hvor mange gerne ville spare penge. Så det handler ikke kun om klima.

Børneloppen er landsdækkende kæde af loppesupermarkeder, hvor private kan sælge og købe alt til børn – tøj, legetøj, barnevogne, ventetøj og meget mere. Børneloppen gør det sjovt og overskueligt at shoppe og sælge genbrug til børn. Læs mere på 

Odense indehaver Erik med hans søn Gabriel.