Skip to main content
3. oktober 2022

Center for Seksuelt Misbrugte Syd – Frivilligsektion vinder Ildsjæleprisen

FrivilligGalla dannede igen i år rammerne for Odense Kommune og Frivilligcenter Odenses uddeling af Ildsjælepriserne.

Af: Daniel Svendsen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA ODENSE KOMMUNE

FrivilligGalla dannede igen i år rammerne for Odense Kommune og Frivilligcenter Odenses uddeling af Ildsjælepriserne.

Arrangementet, som er de sociale foreningers egen festaften, blev holdt på Posten i Odense, og med over 200 deltagere var der fuldt hus. Foruden selve prisoverrækkelsen var der også god mad og festlig musik på programmet.

Traditionen tro blev aftenens hovedpris, Ildsjæleprisen overrakt af Borgmester Peter Rahbæk Juel. På baggrund af indstillinger fra offentligheden var der udpeget tre nominerede til Ildsjæleprisen 2022: Social Sundhed Odense, Røde Sol Kulturforening og Center for Seksuelt Misbrugte Syd – Frivilligsektion. Publikum valgte ved aftenens afstemning at Center for Seksuelt Misbrugte Syd – Frivilligsektion skulle modtage årets pris.

Center for Seksuelt Misbrugte Syd – Frivilligsektion løb med prisen

Center for Seksuelt Misbrugte Syd – Frivilligsektion vandt årets Ildsjælepris på grund af deres store arbejde med gratis, professionel behandling af voksne, der i deres barndom eller ungdom har været udsat for incest eller andre former for seksuelle overgreb.

Borgmester Peter Rahbæk Juel sætter et par ord på:

Ildsjæleprisen går til en forening, der er noget helt specielt, og som viser, hvad frivillighed kan – nemlig at gøre en kæmpe forskel for mennesker, der er så heldige, at de kommer i hænderne på en ildsjæl. Det må man sige, at Center for Seksuelt Misbrugte Syd lever op til med deres tilgang til at hjælpe de mennesker, der er havnet hos dem. Det er meget velfortjent, at Center for Seksuelt Misbrugte Syd – Frivilligsektion både skal fejres og hyldes med Ildsjæleprisen 2022 i aften“.

Daglig leder hos CSM – Frivilligsektion, Susanne Sølvbjerg siger:

Det er så dejligt, fordi det er en hyldest til de frivillige. Og mange af vores frivillige har været med over lang tid, fordi den her gruppe som vi arbejder med, har brug for langvarige stabile relationer, og derfor er vores frivillige engageret udover det sædvanlige – og de er frivillige hos os i lang tid.

Jeg er også stolt på brugernes vegne – det her er en gruppe, der er meget tabu forbundet med – så der er en stolthed blandt både brugere og frivillige over nomineringen. Jeg er glad for, at kommunen anerkender de frivillige foreninger, og alt det frivillige arbejde – og stort socialt arbejde, vi bidrager med“.

Yderligere fire ildsjæle-priser blev uddelt

Udover Ildsjæleprisen blev der også fundet vindere til Kickstarteren, Den Bæredygtige, Holdspilleren og Stjernen.

Vinder af Kickstarteren: Kortklubben OUH, afdeling B3.
Prisen belønner nytænkning og iværksætterånd.

Vinder af Den Bæredygtige: Fishing for Life.
Prisen sætter fokus på den bæredygtige tankegang, der tænker ansvarlige løsninger.

Vinder af Stjernen: Margit Sørensen, Ældre Sagen Odense.
Prisen hylder en enkelt person for en mangeårig frivillig indsats.

Vinder af Holdspilleren: Den Frie Rådgivning, Foreningen for ukrainere i Odense, Dansk Flygtningehjælp.
Prisen belønner samarbejde mellem foreninger og virksomheder eller kommunen.

OBS: 3 foreninger vinder i år!

Uddrag fra indstillingen:

Når krisen er størst, er der ikke grænser for, hvad man kan sammen. Odense Kommune fik hurtigt iværksat de frivillige foreninger og holdt møder omkring hvordan man bedst kunne hjælpe de nye borgere, der kom til byen, da der udbrød krig i Ukraine.

Bl.a. Den Frie Rådgivning, der derfor tog deres tilbud om Åben Rådgivning og Privatøkonomisk Oprydning under armen og nu sidder ude på Hjallese Plejecenter og rådgiver ukrainere i et par timer en gang om ugen. Men hurtigt stod det også klart, at køen var meget lang og der var brug for tolkehjælp, her trådte Foreningen for ukrainere i Odense og Dansk Flygtningehjælp Odense til, og de stiller deres frivillige tolke til rådighed.

Der hjælpes med at søge opholdstilladelse, bolig, boligindskud, friplads, og forståelse for hvad SKAT er. Så der hives på hele paletten fra Den Frie Rådgivning, der koordinerer samarbejdet, og så hjælper de to andre foreninger med tolkningen.

Det hele startede med, at der var brug for rådgivning, men at Den Frie Rådgivning ikke havde frivillige, der kunne tale østslavisk. Så der måtte findes en løsning og derigennem opstod idéen om samarbejdet.

Tidligere modtagere af Ildsjæleprisen

– 2021 Et fælles skridt

– 2020 Fyns Døveforening og Red Barnet Odense

– 2019 Bydelssøstre

– 2018 Vollsmose Boxing

– 2017 Home Start Odense

– 2016 Foreningen 2 timer om ugen

– 2015 Børns Voksenvenner

– 2014 Odense Ældre IT

Vinderne af Ildsjæleprisen 2022. Pressefoto fra Odense Kommune.
FLERE NYHEDER