Skip to main content
15. marts 2023

Dagens tip fra Edison: Spar penge med variabel elpris

Vil du gerne spare på din elregning? Så skal du overveje at skrifte til variabel elpris. Der er nemlig penge at spare, hvis du er fleksibel.

Af: Isabella Ravn | Foto:

ANNONCØRBETALT INDHOLD

Hvis du gerne vil spare penge på din elregning, kan det være en god ide at overveje, om du måske skal have en variabel elpris. Der er nemlig penge at spare, hvis du er fleksibel og klar til at ændre på nogle vaner.

I en tid hvor der er fokus på inflation og energikrise, kan det være en god ide at kigge på, hvad du selv kan gøre for at mindske dine udgifter. Med dagens tip fra Edison kan du blive klogere på, hvordan et variabelt elforbrug faktisk kan være med til at mindske dine elregninger. Læs med og lær mere.

Fast eller variabel pris?

Alle elkunder skal betale for deres elforbrug, men der kan være forskel på prisen på dét forbrug, alt efter om du har fast pris eller variabel pris på dit elforbrug.

Hvis du har en fast pris, koster din el altid det samme pr. kWh. Hvis du derimod har variabel pris, betyder det, at din elpris følger markedsprisen på el. Det vil sige, at du får billig el, når markedsprisen er lav, men til gengæld stiger dine elpriser også, når de generelle priser på el stiger.

Der er en række grunde til, at fast pris kan være det rette for dig:

  • Du får du en mere stabil pris. Det betyder, at du hver måned ved, hvad du skal betale og dermed budgettere med
  • Hvis du ikke bruger specielt meget strøm, er der ikke så meget at spare ved at vælge variabel pris.
  • Hvis du ikke har mulighed for at bruge strøm på billigere tidspunkter af døgnet, kan det være bedre for dig at vælge en aftale med fast pris.

Men hvis du til gengæld har et større elforbrug, og du har lyst og mulighed for at flytte noget af dit strømforbrug til de timer af dagen, hvor elprisen er lavere, er der meget at vinde ved at vælge en variabel pris.

Spar penge med fleksibilitet

Den variable pris kan svinge time for time, og derfor er det ikke ligegyldigt hvornår på døgnet, du bruger din strøm.

Der er typisk flest mennesker, der bruger strøm mellem kl. 17 og 20, og derfor er din variable elpris dyrest her. I dette interval er man kommet hjem fra arbejde, sat tøjvasken over og er gået i gang med madlavningen med en tændt ovn, komfur og emhætte. Det er alle elementer, der bruger meget strøm.

Hvis du i stedet kan flytte noget af dette forbrug til andre timer i døgnet, er der penge at spare. Du kan blandt andet vælge at bruge mere af din strøm om natten. Her kan du sætte din elbil til at lade op, lade din opvaskemaskine køre om natten eller sætte tørretumbleren i gang i nattetimerne. Du kan også overveje en gang i mellem at lade køkkenmaskinerne være slukket og i stedet spare på strømmen og spise kold mad til aftensmad.

Variabel pris kan være noget for dig, der:

  • Har det fint med ikke at vide præcist, hvad du skal betale i el på måned.
  • Har mulighed for at flytte dit elforbrug til de billigste timer i døgnet.
  • Har et større elforbrug med f.eks. en elbil, varmepumpe eller hvidevarer, der bliver brugt meget.

Dette tip kommer fra elselskabet Edison. De leverer udelukkende grøn strøm hjem til dig, hvor end du bor i Danmark. Hvis du vil have flere gode råd til, hvordan du sparer på strømmen, kan du kontakte dem. Du kan læse meget mere om fordelene ved at være kunde ved Edison på deres hjemmeside.