Skip to main content
29. august 2023

Festival lægger arm med unges klimabekymringer

1200 festivaldeltagere, 34 stande, 8 workshops og 17 Verdensmål. Det er hjørnestenene i den fjerde udgave af Festival for Fremtiden, der finder sted den 31. august og 1. september. I to dage mødes Odenses skoleelever på Østre Plads, der vil være epicenter for fremtidens bæredygtige idéer.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA ODENSE KOMMUNE

1200 festivaldeltagere, 34 stande, 8 workshops og 17 Verdensmål. Det er hjørnestenene i den fjerde udgave af Festival for Fremtiden, der finder sted den 31. august og 1. september. I to dage mødes Odenses skoleelever på Østre Plads, der vil være epicenter for fremtidens bæredygtige idéer.

For nylig viste en undersøgelse fra Unicef og Institut for Menneskerettigheder, at mere end hver tredje elev i 6.-10. klasse bekymrer sig om klimaforandringerne i en sådan grad, at det påvirker dem i deres hverdag. Derfor er det vigtigt, at skoleelever får mulighed for at føle, at de selv kan gøre en forskel.

På festivalen vil der være mange aktiviteter, hvor de kan få “hands on” på udfordringer, der knytter sig til FN’s 17 Verdensmål. Eleverne kan for eksempel få et close-up forhold til god sø-økologi, spille spil med verdensmålsambassadører og forlænge livet for deres gamle t-shirts, hvis de benytter sig af tilbuddet om at trykke ny print på.

Der er ingen tvivl om, at det er os voksne, der har det egentlige ansvar for, hvordan klodens tilstand er i dag og derfor også har ansvaret for at rette op på fortidens synder. Det kan vi gøre ved at føre en grøn politik for en grøn by, men også ved at holde Festival for Fremtiden, hvor unge får mulighed for at tilegne sig viden og værktøjer til at kunne handle selv. Når festivalen bliver en succes år efter år, er det fordi, vi har en gruppe unge, der engagerer sig i at planlægge og arrangere festivalen, så indholdet er relevant for deres kammerater, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

Elever i workshop med rådmænd

Susanne Crawley Larsen ser frem til selv at bidrage til festivalen med sin deltagelse for fjerde gang. I år bliver det i workshop sammen med klima- og miljørådmand Tim Vermund. Her inviterer de klasser til dialog om forbrug, affald og om klimabekymringer.

Jeg kan godt forstå, at byens unge bekymrer sig om klimaet og de voldsomme forandringer, vi oplever med vejret også i Europa. Og det er helt, som det skal være, at de stiller krav til os politikere om, at vi leverer handling og ikke kun fine ord på et stykke papir. På Festival for Fremtiden glæder jeg mig til at møde de unge til en snak både om deres bekymringer, men i mindst lige så høj grad også om, hvad de ser af muligheder for at løse klimaudfordringerne. Mon ikke jeg kan gå hjem med et par nye idéer, siger Tim Vermund.

Fra klasseværelse til festivalplads

Bag Festival for Fremtiden står Odenses ungdomsskole, UngOdense, der har allieret sig med en gruppe engagerede unge. De hjælper med at få idéer til, hvordan man rammer den unge målgruppe af 5.-10. klasseelever, når undervisningen om FN’s 17 Verdensmål flytter sig fra klasseværelset til en festivalplads.

Vi har som mål, at det skal være en sjov dag med hyggelig festivalstemning, der giver eleverne lyst til at få ny viden om alt fra livet i søer til hvad de kan gøre for at passe på deres hjerner. Vi håber, at når de tager hjem igen, så føler de sig inspireret til selv at gøre noget ved deres indkøb, forbrug, affaldssortering, transportvaner og udsyn til resten af verden, siger Maya Falk på vegne af unge-arrangørgruppen.

I løbet af festivaldagene kommer deltagerne i øvrigt til at overvære “afsløringer” af hele to nyheder på Østre Plads: et nyt bio-nedbrydeligt kunstværk i form af et dødt træ, der nu får nyt liv som kombineret insekthotel og kunstværk, samt første spadestik til Genbrugsfabrikken, der er et slags laboratorium, hvor elever hele året rundt kan lære at fremstille energi og at genbruge plastik og metal.

Program for begge dage

9.00-9.15 Eleverne ankommer, og der er velkomsttale.
9.15- 13.00 Standene åbner
9.30-12.30 Workshops
12.45-13.00 Tak for i dag tale, og eleverne tager hjem

Kun torsdag d. 31.8
10.45 Første spadestik til Genbrugsfabrikken

Festivalen er sponsoreret af Meta, Østifterne og Odense Renovation
Find flere informationer om musik, stande og workshops her