Skip to main content
1. marts 2024

Flere og flere låner digitale bøger og film

Lånere ændrer brug af Filmstriben og eReolen, så Odense Bibliotekerne må lægge loft over udlån.

Af: Odense Kommune | Foto: Odense Kommune
Pressemeddelelse

De digitale tilbud eReolen og Filmstriben har vundet så stor popularitet hos lånerne, at pengene ikke længere rækker hos Odense Bibliotekerne. Her skal man som på landets øvrige biblioteker have plads i budgettet til køb af fysiske bøger og andre materialer, så der er nu lagt loft over udlånet.

Filmstriben og eReolen er så populære, at udlånet i februar blev lukket midt på måneden, og derfor går mange lånere forgæves efter de digitale tilbud, hvad bibliotekarerne også mærker i form af henvendelser i mailboksen og på de sociale medier.

Også rådmand Søren Windell i By- og Kulturforvaltningen har fået henvendelser fra borgere, som beklager ikke at kunne låne film eller bøger til deres computer eller ipad.

Det er dejligt, at lånerne i den grad har taget de digitale kulturtilbud til sig, men ærgerligt, at økonomien ikke kan følge med efterspørgslen. Odense Bibliotekerne har som andre biblioteker været nødt til at begrænse brugernes adgang til film og digitale bøger, da bibliotekerne generelt er udfordrede på de stigende priser. Det er beklageligt, men nødvendigt. Vi skal også have råd til at købe fysiske materialer og bøger. Omvendt skal bibliotekerne følge med tiden, så vi må i By- og Kulturudvalget kigge på budgetterne og vurdere balancen mellem de fysiske materialer og det digitale udlån, siger rådmand Søren Windell (C).

To spillefilm per måned

Hver låner under Odense Bibliotekerne havde indtil nytår 16 point om måneden at gøre godt med, og det svarede til lån af fire spillefilm. Fra nytår blev antallet af point blev halveret til 8 svarende til 2 spillefilm per måned. Desuden er der mulighed for at låne to lydbøger og to e-bøger hver måned.

Det har brugerne af netbiblioteket bemærket, og mange skyndte sig i februar at lægge deres lån af film og bøger først på måneden for at være sikre på at kunne bruge deres point. Dermed blev pengene også brugt hurtigt, så mens udlånet i januar lukkede sidst på måneden, så skete det nu midt i februar.

Odense Bibliotekerne har været nødt til at indføre et månedligt loft for udlån. Det har medført, at lånerne har ændret deres brug af eReolen og Filmstriben hurtigere end ventet. Rigtig mange lægger nu deres lån tidligt på måneden, og det medfører så, at tjenesterne lukker endnu tidligere, siger Jens Winther Bang Petersen, leder af publikumsområdet på Odense Bibliotekerne.

De digitale udlån tog fart i 2018 og steg kraftigt under corona, og siden har endnu flere fået smag for det brede tilbud af kvalitetsfilm som et alternativ til de kommercielle udbydere af film, e-bøger og lydbøger.

Odense Bibliotekerne har et budget på 600.000 kroner til lån via Filmstriben foruden 800.000 kroner til lydbøger og 450.000 kroner til e-bøger. I 2023 gik 67 procent af det kommunale materialebudget til digitale materialer og tjenester, og for 2024 er procenten for det digitale sat til 54 procent af det årlige budget.

Lånerne har dog på eReolen fri adgang til de såkaldte blå titler, som ikke koster point eller er omfattet af bibliotekets loft. Odense Bibliotekerne betaler 1,1 million kroner om året i en fælles pulje for de blå titler. Der er ikke tilsvarende frie titler på Filmstriben.

Fakta:

  • Filmstriben er bibliotekernes digitale filmtilbud med en stribe kvalitetsfilm foruden kort- og dokumentarfilm. Filmene vælges af bibliotekarer ud fra bibliotekslovens krav om kvalitet, alsidighed og aktualitet.
  • Danskernes Digitale Folkebibliotek forhandler priser på eReolen med forlagene på vegne af alle biblioteker.  Prisen for udlån på Filmstriben bliver forhandlet af Dansk BiblioteksCenter, som er ejet af kommunerne gennem KL.
  • Odense Bibliotekerne har som en række andre biblioteket landet over sat et loft på det samlede udlån på Filmstriben og eReolen.
  • Udlånet af film svinger hen over året og toppede i marts med knap 6500 udlån via Filmstriben, og sidste år var det lavest i juni med omkring 4250 viste film.
  • Hver låner har otte point til rådighed hver måned, og en spillefilm koster fire point, en længere dokumentarfilm tre en kortfilm et point. Dermed kan en låner i princippet se to spillefilm om måneden.
  • Ved hvert månedsskifte viskes tavlen ren, og lånerne kan igen låne, indtil loftet er nået.