Skip to main content
29. marts 2023

Flygtninge gør rent i Odense Kommune – nyt samarbejde får ukrainere i job

Motivationen for at komme i job er høj hos de ukrainske flygtninge, der er kommet til Odense, men for nogle er det svært at få foden indenfor på det danske arbejdsmarked på grund af manglende sprogkundskaber og netværk.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA ODENSE KOMMUNE

Motivationen for at komme i job er høj hos de ukrainske flygtninge, der er kommet til Odense, men for nogle er det svært at få foden indenfor på det danske arbejdsmarked på grund af manglende sprogkundskaber og netværk. Den udfordring har et nyt projekt taget hånd om ved at kombinere praktik og sprogundervisning, og nu er ti ukrainske flygtninge klar til at gøre rent i kommunale lokaler.

Sproget er én af de største udfordringer for at hjælpe de ukrainske flygtninge i Odense i arbejde, og derfor har intensiv sprogundervisning med fokus på de mest nødvendige ord indenfor rengøringsbranchen været en afgørende nøgle til, at ti ukrainske kvinder nu er klar til at gøre rent i kommunale bygninger.

Efter en informationsdag valgte 12 ukrainske flygtninge at starte i forløbet, 10 fuldførte, og alle er 10 altså nu i arbejde. Forløbet var planlagt og gennemført i tæt samarbejde mellem jobcenteret i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen og By- og Kulturforvaltningen, som er ansvarlig for rengøringen i de kommunale bygninger. Over otte uger har kursisterne vekslet mellem undervisning i rengøring og dansk hos AMU-Fyn og praktikophold, hvor ukrainerne gjorde rent på kommunens skoler, institutioner og kontorbygninger.

Fra start har forløbet været skræddersyet til rengøringsopgaverne i Odense Kommune, så undervisning og praktik hang tæt sammen, og kursisterne fik bl.a. undervisning i kommunens interne procedurer for rengøring. Efter forløbets afslutning blev 10 kursister ansat i tidsbegrænsede stillinger som rengøringsassistenter.

Det er fantastisk, når et projekt skaber så overbevisende resultater. Virksomhedspraktik og brancherettet sprogundervisning er en effektiv kombination, når det gælder om at få de ledige ukrainere ind på arbejdsmarkedet. Jeg vil arbejde for, at vi ser flere skræddersyede projekter sammen med andre arbejdsgivere, for det er min helt klare ambition, at vi skal hjælpe så mange af de ukrainske flygtninge som muligt ind på arbejdsmarkedet. Min dør er åben, og kaffen er klar for alle virksomheder, der vil ansætte, siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.

To fluer med et smæk

I By- og Kulturforvaltningen glæder man sig over, at man både har været med til at hjælpe ukrainske flygtninge i arbejde og fået løst en udfordring med at skaffe vikarer til at dække ind for fastansatte rengøringsassistenter, der er på efteruddannelse.

Vi slår to fluer med et smæk her. Vi tager et medansvar for at hjælpe flere ukrainere i job, og samtidig får vi rekrutteret medarbejdere til den vigtige opgave med at holde de kommunale bygninger rene. Vi skal stå sammen som by om at få ukrainerne bedst muligt integreret her i Odense, og det glæder mig at høre, hvordan vores fastansatte rengøringsassistenter tager godt imod deres nye kolleger og overvinder sprogbarrieren med apps til oversættelse og andre hjælpemidler, siger by- og kulturrådmand Søren Windell.

De ti kvinder er i første omgang ansat på varierende timetal indtil midten af juni – med mulighed for fastansættelse.