
Inrotech udvikler og leverer fuldautomatiske svejserobotter, der kan tilsluttes produktionslinjer, særligt inden for skibsbygning, offshore og den tunge industri. De avancerede robotsvejseløsninger kan udføre komplekse svejsninger på svært tilgængelige områder. Virksomhedens teknologi kan erstatte og frigive svejsemedarbejdere til andre kritiske opgaver i produktionen.
Målrettede og ambitiøse
I Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som har robotteknologi som en del af sine signaturindsatser, fremhæver forperson Christian Motzfeldt fynske Inrotech for den målrettede, ambitiøse indsats på robotområdet. Og for arbejdet med udvikling og videreudvikling af teknologier, der skaber vækst og anerkendelse både i Danmark og internationalt.
På det seneste møde i Erhvervsfremmebestyrelsen i september besluttede vi at afsætte 50 mio. kr. i støtte til SMV’er, som ønsker at låne en robot for at teste, om robotteknologier kan tilføre deres virksomhed værdi. Automation og robotter er blandt de allervigtigste dagsordener i dansk erhvervsliv. De store virksomheder skal nok investere tungt her, men SMV’erne tøver. Nu giver vi SMV’erne en håndsrækning, fortæller han og peger på, at det er succeshistorier som Inrotech, bestyrelsen vil være med til at skabe flere af.
Det fynske roboteventyr
Siden engang i 90’erne har folkene bag Inrotech arbejdet med svejserobotteknologi. På det daværende Lindøværft lagde Flemming Jørgensen og hans kolleger grundstenene til nogle af de hard- og softwareløsninger, som har været med til at gøre Odense-området til Danmarks robotcentrum og det naturlige omdrejningspunkt for det fynske erhvervsfyrtårn.
Flemming Jørgensen, der stiftede Inrotech, men som nu er gået på pension, havde en omfattende erfaring inden for robotindustrien. Hans baggrund som smed, certificeret offshore svejser, maskiningeniør og en uddannelse i elektronik og softwareudvikling betød, at han var klædt godt på til at arbejde specifikt med svejserobotter. Hos Odense Staalskibsværft og på Lindøværftet arbejdede han med de meget store svejseportalsystemer, som Odense Staalskibsværft havde i drift. Dette udløste ideen om et helt andet koncept: I stedet for robotter af enorme proportioner, som krævede omfattende off-line programmering, skulle fokus i stedet være på mindre, mobile svejserobotter forsynet med en teknologi baseret på sansning og logik.
Vi lykkedes med at erstatte omfattende CAD-programmering og 3D-modeller med sensorstyring, scanning og analyser hos en robot, som populært sagt på forhånd ved, hvad den skal svejse. Hovedkonceptet er i virkeligheden ganske enkelt: Læg emnet ind under robotten, scan og svejs, fortæller Rasmus Faudel, som var kollega med Flemming Jørgensen på Lindø og som i dag er udviklingsdirektør hos Inrotech.
Fra Lindø til Japan tur/retur
På Lindøværftet var der opbakning til de nye, banebrydende måder at svejse på, og kollegerne fortsatte med at udvikle på svejserobotteknologierne. Rasmus Faudel var en af de pionerer, som i løbet af 00’erne var med til at igangsætte nye robotprojekter, der var banebrydende sammenlignet med traditionelle svejsemetoder. Og der var interesse langvejs fra.
På Lindø blev vi kontaktet af et japansk skibsværft, som var på udkig efter svejserobotter med de specifikationer, som vi kunne levere. Vi fik japanerne på besøg og blev efterfølgende inviteret til Japan, hvor vi optrådte som roboteksperter. Vi solgte både udstyr, hard- og software samt knowhow til japanerne, og jeg endte med at tilbringe et år derovre. Da jeg vendte hjem i 2011, startede Flemming Jørgensen Inrotech sammen med nogle udvalgte tidligere Lindø-kolleger, forklarer han.
Kundegrundlaget var dengang som nu den maritime sektor – skibsværfterne – og den tungere industri. Markedspladsen er hele verden. Erfaringerne fra Lindø blev bragt med ind i den nye virksomhed, som gradvist er vokset i størrelse. En organisk vækst, som har været mulig med økonomisk støtte fra investorer, som har kunnet se de langsigtede muligheder for virksomheden.
Vores udviklingsrejse har været mulig fordi vores investorer har troet på os. Clausen Gruppen har som medinvestor haft is i maven og givet os lov til at fokusere på udvikling uden nødvendigvis at generere profit på kort sigt. Vi tror på det, vi laver, og det gør vores investorer heldigvis også. Salget af Inrotech til Lincoln Electric viser jo, at det var helt rigtigt at holde hovedet koldt og træffe de rigtige, fremtidsrettede beslutninger på et tidligt tidspunkt i vores udviklingsrejse. Det høster vi frugterne af nu, fortæller Henrik Lenskjold, som er administrerende direktør i Inrotech.
Den amerikanske drøm
Der har gennem flere år været stor interesse fra hele verden omkring Inrotech og virksomhedens svejseteknologier. De fleste steder, hvor der bygges skibe og arbejdes i tung industri eller off-shore, kan svejserobotteknologierne i princippet have deres berettigelse. At det er amerikanske Lincoln Electric, der har vundet virksomhedens gunst, er dog ingen tilfældighed. På det amerikanske marked har der været ekstra stor interesse for virksomhedens svejseløsninger.
Vi var efterhånden klar til at vækste yderligere og havde fokus rettet mod det kæmpestore amerikanske marked, hvor der gennem længere tid har været mangel på amerikanske svejsere til lokale skibsværfter. Imidlertid er der i USA nogle juridiske retningslinjer – The Jones Act – som foreskriver, at når der bygges skibe i USA, så skal disse produceres af amerikanere, under amerikansk flag og med amerikansk besætning. Så da Lincoln Electric meldte sig på banen som interesseret partner, gav et opkøb pludselig god mening på flere niveauer. Så nu er Inrotecs teknologier en del af Lincolns omfattende portefølje – og vi har fået 13.000 nye kolleger, siger Henrik Lenskjold med et skævt smil.
Fuld fart fremad hos Inrotech
Efter en hektisk periode med langstrakte forhandlinger kunne det vel være på sin plads for folkene i Inrotech lige at puste ud og lade pulsen finde et normalt leje i en periode. Falde til ro, komme sig over den naturlige benovelse og finde sig selv i en ny og større virkelighed. Men ifølge Henrik Lenskjold, så er det bestemt ikke tilfældet.
Vi kører videre med 180 i timen. Det er vigtigt for os at holde fokus på, at sammensmeltningen med Lincoln Electric bliver helt gnidningsløs, at vi ikke taber momentum og at vi bevarer vores fokus på den daglige drift. Vi har fået en ”Integration Manager” stillet til rådighed, som er fysisk til stede i virksomheden i Odense, hvor han hjælper os i det daglige med at løse eventuelle udfordringer og sørger for kontakt til relevante funktioner i USA. Alle kollegerne her på Fyn er positivt indstillede over for vores nye virkelighed, hvor vi i fællesskab skal i gang med at udnytte de mange synergier, som det nye samarbejde har åbnet for, pointerer Henrik Lenskjold.
På C. F. Tietgens Boulevard i Odense ser de med fortrøstning på fremtiden for den amerikanskejede fynske virksomhed, som kan noget med robotteknologier, som ingen andre kan.