Skip to main content
23. oktober 2023

Fynsk virksomhed har succes med lejeaftaler i kølvand på finansieringsproblemer

Loven, der skulle forhindre unge i at købe forbrugsgoder på afbetaling, den såkaldte pizza-lov, rammer desværre også ældre, der ikke længere kan få finansieret hjælpemidler til dagligdagen. Fynsk virksomhed har succes med lejeaftaler på deres elscootere, der er nødvendige for mange.

Af: Isabella Ravn | Foto:

Det er blevet sværere at få finansieringsaftaler godkendt, efter en ny lovændring trådte i kraft i juli måned. Formålet var at gøre det sværere for unge at købe forbrugsvarer på afdragsordninger, men ældre med lave indkomster rammes også og får dermed sværere ved at lave finansieringsaftaler. Det er et stort problem, mener manden bag en af landets største udbydere af elscootere, der oplever et stigende antal henvendelser fra frustrerede borgere, der ønsker rådgivning, om hvordan de kan komme videre og blive selvhjulpne.

Vi får næsten ingen igennem på finansieringsaftalerne længere, og det er et enormt stort problem for de mennesker, der står og skal bruge en elscooter for at komme rundt. Der er jo netop ikke tale om et ligegyldigt forbrugsgode, men et nødvendigt hjælpemiddel til for at få dagligdagen til at fungere, siger Peter Blom, der er direktør i den fynske virksomhed Pegasus Elscooter, hvor man er begyndt at leje elscootere ud.

Ændringer er foretaget i Lov om Forbrugslånsvirksomheder og i Kreditaftaleloven, som brancheorganisationen Finans & Leasing kritiserer for at ramme for hårdt og for bredt.

Nyt direktiv lægger op til fortolkning

I et nyt forbrugerkreditdirektiv, der netop er vedtaget i EU-parlamentet, vil kreditorerne fremover skulle vurdere kreditværdighed efter et proportionalitetsprincip, og det lægger ifølge brancheorganisationen Finans og Leasing op til, at man kan lægge vægt på lånets størrelse. Og at myndighedernes eksisterende pejlemærke for rådighedsbeløbets størrelse i form af gældssaneringsbekendtgørelsens satser må genovervejes.

Der bør være forskel på, om man står klokken 3 om natten og skal låne til en pizza, eller om man vil låne penge til en scooter, der skal bruges, fordi der ikke er ordentlig offentlig transport, og man i øvrigt sparer udgifter til togbilletter. De forhold bør kunne indgå i kreditvurderingen. Nu og her er det et problem, at man ikke kan få lån til de ting, man har brug for i dagligdagen, som man kunne tidligere grundet myndighedernes meget restriktive vejledning. Vejledningen bør revurderes i lyset af det nye direktiv, siger Christian Brandt, der er direktør i Finans & Leasing og hentyder til, at det nye direktiv først træder først i kraft om tre år, og det giver således yderlige tre år med finansieringsudfordringer.

Intet tilskud hvis der købes på forhånd

Ofte går en stor del af de danskere, der får brug for en elscooter, gennem kommunen for at få tilskud til udskrivningen, men også her kan det tage sin tid.

Sagsbehandlingen i kommunerne tager typisk mellem et par måneder og helt op til et år. Men oftest opstår behovet for en elscooter akut, og det kan derfor være hårdt at skulle vente så længe. Det er også været en af grundene til, at det giver mening for mange at leje en elscooter, mens de venter på sådan en sag, fortæller Peter Blom, der dog understreger, at det er vigtigt, at man ikke køber elscooteren selv – hverken af egen lomme eller via en finansieringsaftale, hvis man ønsker et tilskud fra kommunen.

 

Søger man kommunen om tilskud, kan man ikke få det bagudrettet. Det skal ske i den rigtige rækkefølge, hvor man altså søger tilskuddet først, får det og dernæst køber. Dog må man gerne leje en elscooter, mens ansøgningen afventer, og efter finansiering er blevet tæt på umulig, er der mange, der går den vej for ikke at være bundet til hjemmet og stå der og ikke kunne klare indkøbene og hverdagen selv, siger Peter Blom.

Pegasus Elscooter er en landsdækkende specialist i elscootere, der tilbyder både direkte salg, finansiering, leje og service. Vi kommer ud til brugere i hele landet med både vores salgs- og servicebusser. Læs mere på: www.pegasus-elscooter.dk