Skip to main content
26. april 2023

Fyringer på vej: SDU står foran massive nedskæringer

De skal spare hos SDU, og her er ikke tale om småpenge. I den næste tid skal hele 38 millioner kroner findes vha. uansøgte afskedigelser.

Af: Isabella Ravn | Foto:

De skal spare hos Syddansk Universitet, og her er ikke tale om småpenge. I den næste tid skal hele 38 millioner kroner findes vha. uansøgte afskedigelser. 

Under inflation, stigende elpriser og en usikker verdensøkonomi har vi alle måtte spare, men hos Syddansk Universitet må de lige nu foretage en usædvanlig stor budgetomlægning. 

I marts meldte de ud, at der skulle findes intet mindre end 95 millioner kroner i budgettet, og siden da har de undersøgt forskellige løsninger. Bl.a. frivillige aftrædelser har ført til, at de første 57 millioner er fundet, men der er desværre stadig langt op til målet. 

SDU er derfor nu nødsaget til at nedlægge stillinger for at indhente de resterende 38 millioner. 

Færre studerende og flere udgifter 

Årsagen til den omfattende ubalance i universitets økonomi er både det stigende prisniveau generelt i samfundet, men det skyldes også et faldende optag af studerende på deres fakulteter. 

Derfor bliver der nu skåret markant i de omtrent 3300 ansatte på SDU, ligesom de har måtte opsige forskellige lejemål. Alle afskedigelser gælder fra 1. januar 2024. 

Og hvis bare det var nok, men udover besparelsen på 95 millioner skal der stadig findes muligheder for omstilling og optimering, der kan spare SDU for endnu flere penge på den lange bane – og/eller øge deres indtjening. Den proces forløber frem til 2027.