Skip to main content
27. juni 2024

Henrik Mikkelsen fra Odense har været med til at indsamle rekordhøje 12.9 mio. kr.

Henrik Mikkelsen fra Odense er netop hjemvendt fra de franske alper, hvor han har cyklet Tour de France-bjerge i kampen mod sclerose. Og han har gjort det godt.

Af: Scleroseforeningen | Foto: Jakob Helbig
PRESSEMEDDELELSE

Sammen med resten af Cykelnervens 2024-hold har Henrik Mikkelsen samlet 12.900.000 kr. ind til Scleroseforeningens arbejde for en verden uden sclerose – og hvordan var det så egentlig at prøve kræfter med mestrenes asfalt? Det fortæller Henrik om her.

Mens Tour-feltet gør sig klart til årets Tour de France, der starter her i weekenden, er et hold på 500 danske ryttere netop hjemvendt fra de samme udfordrende franske bjerge, nedkørsler og hårnålesving, der af cykeleksperter verden over spås at blive afgørende for årets Tour de France.

De har nemlig deltaget på Cykelnerven, Scleroseforeningens årlige flagskibsevent, hvor ryttere fra hele landet bruger et helt år på at træne og fundraise til fordel for forskningen i sclerose.

Med sig hjem fra Frankrig har rytterne ikke bare en præstations- og naturmæssig oplevelse af den slags, der kan feje benene væk under de fleste. De fik også cyklet 12.9 millioner kroner ind i kampen mod sclerose. Det er rekordhøjt, og den kæmpe sejr skyldes blandt andet Henrik Mikkelsen fra Odense. Han har brugt et helt år på at komme i form til at cykle bjerge som Col du Galibier, Col de la Couillole, Cime de la Bonnet og Col de Vars – bjerge, som Tour de France-feltet kører i 4., 19. og 20. etape af verdens største, mest prestigefyldte cykelløb.

Disse etaper af Tour de France køres henholdsvis tirsdag den 2. juli, 19. juli og 20. juli 2024.

Men hvordan er det så at cykle disse Tour de France-bjerge? Og ikke mindst være en del af et kæmpestort sportsligt og cykelmæssigt maskineri, der har til formål at samle vigtige midler ind til sclerosesagen:

”Det har været en fantastisk oplevelse at deltage i Cykelnerven. Jeg har været dybt imponeret over det vilde landskab, vi cykler i. Jeg kører tilpas langsomt til at kunne nå at nyde udsigterne,” siger Henrik Mikkelsen og fortsætter:

”Når det bliver virkelig hårdt ude på stigningerne, så tænker jeg på min kone, som har sclerose. Det er hende jeg cykler for. Jeg håber, at vi med vores deltagelse kan gøre en forskel for alle dem, der lever med sygdommen.”

Til kamp mod kedelig verdensrekord

Den seneste opgørelse fra det internationale scleroseforbund MSIF (Multiple Sclerosis Internationale Federation) viser, at Danmark har den højeste forekomst af sclerose. Til en sammenligning indtager Norge og Sverige en femte og niende plads på listen over de hårdest ramte lande i verden, og derfor er Henrik Mikkelsens deltagelse med til at gøre en stor forskel i kampen for, at vi en dag kan sige, at vi lever i en verden uden sclerose.

Også Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm, er både stolt og rørt over årets rekordhøje indsamlingsbeløb:

“Det er enormt rørende, at deltagerne i vores cykelevent har samlet så mange penge ind til scleroseforskning. De penge, som de er med til at samle ind for Scleroseforeningen, finansierer mere end halvdelen af al uafhængig dansk scleroseforskning. Og midlerne er afgørende for, at vi i det hele taget har et dansk scleroseforskningsmiljø,” siger direktøren.

Sidste år samlede selvsamme antal ryttere 10.7 mio kr. ind, og de 500 ryttere har derfor rundet endnu et skarpt indsamlingshjørne – skarpt og ikke mindst vigtigt.

Fakta:

Hvad er Cykelnerven?

Cykelnerven er Danmarks hårdeste velgørenhedsevent, der siden 2014 har samlet hundredvis af frivillige cykelentusiaster om ét fælles mål: at samle penge ind i kampen for en verden uden sclerose.

Cykelnervens fornemmeste opgave er at samle midler ind, der kan være med til at stoppe denne negative udvikling og samtidig kæmpe for, at mennesker med sclerose får et bedre liv med sygdommen. I den kamp gør hver enkel rytter og sponsor på Cykelnerven en afgørende forskel.

Rytterne på Cykelnerven fordeler sig på to uger: 250 ryttere var afsted fra den 11. juni til den 16. juni, mens 250 ryttere ligeledes var afsted ugen efter, nemlig fra den 18. juni til den 23. juni.

I dag er 18.616 danskere diagnosticeret med sclerose ifølge en helt ny rapport fra Det Danske Scleroseregister. Sclerose har været konstant stigende i Danmark siden 1950, hvor tilfældene af sygdommen for første gang blev registreret. Dengang blev forekomsten opgjort til 57 tilfælde af sclerose per 100.000 indbyggere i Danmark. Siden er den mere end femdoblet, og i den nye rapport opgøres den til 306 tilfælde per 100.000 indbyggere i 2023, mens den i 2022 var 298 per 100.000 indbyggere.

Cykelnervens ambassadører, der selv cykler med, er Dennis Ritter, Peter Tanev, Thomas Helveg, Claus Elming, Camilla Pedersen, Klavs Bruun Jørgensen, Sophie Fjellvang-Sølling, Martin Jørgensen, Christian Moberg, Emil Vinjebo og Anders Mielke