Skip to main content
22. maj 2024

Hver anden odenseaner viser tegn på søvnmangel

Sundhedsstyrelsens nye søvnråd falder på en tør plet i Odense. Det viser en ny undersøgelse, der er gået i dybden med odenseanernes søvnvaner.

Af: Bedre Nætter | Foto: PR
PRESSEMEDDELSE

Vi sover alt for lidt. Sådan lyder vurderingen fra Sundhedsstyrelsen, der af samme årsag har udgivet sine allerførste anbefalinger til, hvor meget voksne danskere bør sove.

Anbefalingerne udgives i kølvandet på Den Nationale Sundhedsprofil, der i starten af året understregede, at mere end hvert femte dansker har været ”meget generet” af træthed.

Bedre Nætter har undersøgt forholdene i Odense

Sengeforhandleren, Bedre Nætter, har undersøgt danskernes søvnvaner, og undersøgelsen viser tydelige tegn på, at søvnrådene er et kærkomment syn i Odense. For ifølge Bedre Nætters undersøgelse mener 60% af borgerne i Odense selv, at de sover for lidt. 

Ifølge 29% af de søvnige odenseanere skyldes behovet for mere søvn, at de ikke føler sig udhvilet om morgenen. 

Undersøgelsen viser også, at 44% af odenseanerne har problemer med at falde i søvn om aftenen — søvnproblemer som ifølge borgerne skyldes bekymringer og søvnforstyrrelser forårsaget af mobil og tv — sidstnævnte er en tendens som forskere for længst har konstateret er problematisk for den gode nattesøvn.

Fem gode råd: Sådan forbedrer du din søvn

Så hvad kan borgere i Odense gøre for at nærme sig de 7-9 timers søvn, som Sundhedsstyrelsen anbefaler?

Bedre Nætters eksperter deler deres fem gode råd:

 1. Fast søvnrytme:

  Faste sengetider hjælper kroppens naturlige søvnfaser, så du ikke sover tungt når du skal stå op, og så du har nemmere ved at falde i søvn om aftenen.

 2. Øg dit indtag af sollys:

  Selv på overskyede dage hjælper sollyset kroppen med at producere hormonet melatonin, som er vores naturlige søvnhormon.

 3. Prioritér skærmfri tid:

  Undgå skærmhygge en time inden sengetid. Det blå LED-lys fra din smartphone, tablet eller computer hæmmer nemlig produktionen af melatonin.

 4. Spis og drik fornuftigt:

  Undgå koffein, alkohol og store måltider, der holder tarmene i gang, inden sengetid. Men undgå også sult, da det forhindrer dig i at falde i søvn.

 5. Skab et godt sovemiljø:

  Rolige omgivelser uden støj, lys og kraftige farver er godt for søvnen. Sørg også for at lufte ud og holde værelsestemperaturen mellem 16 og 18 grader.