Skip to main content
3. oktober 2022

Hvornår skal du skifte til vinterdæk?

Nu nærmer vinteren sig med kolde temperaturer, nedbør og frost. Men hvornår er det egentlig tid til at få skiftet sommerdækkene på bilen ud med nogle mere vinterhårdføre af slagsen?

Af: Daniel Svendsen | Foto:

Nu nærmer vinteren sig med kolde temperaturer, nedbør og frost. Men hvornår er det egentlig tid til at få skiftet sommerdækkene på bilen ud med nogle mere vinterhårdføre af slagsen?

Når kalenderen siger vinter, er det tid for alle bilejere at overveje, hvornår sommerdækkene skal på ferie, og vinterdækkene i stedet skal tages i brug. Selvom det er begyndt at blive koldere, og de varmere jakker er begyndt at komme på, er det dog endnu ikke helt tid til at iklæde bilen vinterpåklædningen.

Temperaturen er afgørende

Ifølge Ovethi lyder tommelfingerreglen, at når den gennemsnitlige temperatur i løbet af dagen er ca. 7 grader, er det tid til at skifte til vinterdæk. Der er vi ikke helt endnu, men det er typisk omkring den 1. november, at temperaturen falder til det niveau. Men når kalenderen siger november, bliver der oftest meget travlt på værkstederne. Derfor kan det være en god ide allerede at booke en tid fra omkring efterårsferien.

Men hvorfor er det egentlig, at man skal skifte til vinterdæk?

Sikkerheden påvirkes af kulden

Vinterdækkene skal på bilen, fordi de er sikrest at køre på i vinterhalvåret. Vinterdæk er fremstillet med silikaprodukter og/ eller naturgummi, hvilket betyder, at de bevarer smidigheden – selv under meget lave temperaturer. Derved både bremser og styrer de perfekt.

Du kan dog ikke køre på vinterdæk hele året rundt, da de ikke kan tåle de høje vejtemperaturer, der kommer om sommeren. Ved høje temperaturer vil vinterdækkene blive hårde i gummiet og bremseeffekten vil derfor være kraftigt nedsat.

FLERE NYHEDER