Skip to main content
27. april 2023

Odense Kommune er kåret som den mest klimavenlige kommune

I Odense viser vi det gode eksempel, når det kommer til bæredygtighed. Kommunen er den i hele Danmark, der forbruger mindst CO2 ved indkøb.

Af: Isabella Ravn | Foto:

I Odense viser vi det gode eksempel, når det kommer til bæredygtighed og klimaaftryk. Kommunen er nemlig den i hele Danmark, der forbruger mindst CO2 ved indkøb. 

I år er det for første gang nogensinde opgjort, hvor meget CO2 de danske kommuner bruger, når de køber ind til arbejdspladsen. Resultatet har skabt jubel på Odense Kommune, for her har de sikret sig førertrøjen med det mindste forbrug af CO2 i hele landet. 

Helt præcist svarer kommunens indkøb til 654 kilo CO2 pr. indbygger om året, og de er ikke kommet sovende til det lave tal. I flere år har Odense Kommune arbejdet aktivt på at nedbringe deres forbrug gennem kampagnen “nøjsomt forbrug”, og så har de et internt genbrugslager, hvor møbler, ting og sager repareres og genbruges i stedet for at ryge i skraldespanden. 

100 kilo CO2 for et hæve-sænkebord 

Kommunens genbrugslager fylder 500 kvadratmeter og er fyldt til randen med stole, borde, reoler, billeder og andre småting til indretning af kontorer. Her står Jesper Larsen i front, og han sørger for at alt bliver brugt til fulde – og han skiller gerne en brugt kontorstol ad, hvis hjulene stadig virker og kan bruges et andet sted. 

I lageret har de målt på, præcist hvor meget CO2 de kan spare kloden for ved at vælge den bæredygtige vej. Det har vist, at når et hæve-sænkebord repareres og genbruges, så forbruger de hele 100 kilo CO2 mindre, end de ville, hvis de købte et nyt. På den måde sparede kommunen sidste år næsten ni tons CO2 – bare på hæve-sænkeborde.