Skip to main content
10. juni 2024

Odense-lærer får skolemælkspenge til bogcafé

En lærer fik et ”brændende ønske” opfyldt ved for egne penge og brug af fritid at åbne en læse- og spilcafé på Munkebjergskolen. Nu kan det populære mødested udvides med 5.000 kr. i støtte fra Skolemælkslegatet.

Af: Mejeriernes Skolemælksordning | Foto: Mejeriernes Skolemælksordning
PRESSEMEDDELELSE

Lise Juul Therkelsen har fået en drøm opfyldt som lærer på Munkebjergskolen i Odense, Hun har nemlig – uden nogen form for økonomisk støtte – åbnet en læse- og brætspilscafé for skolens ældste elever.

”Det er mit brændende ønske, at cafeen bliver et mødested med plads til ro og hyggesnak over et spil med en – måske ny – kammerat. Desuden kan cafeen være et pausested for de børn, som ikke trives i skolegårdens liv i frikvartererne. På de to første åbningsdage efter skoletid skete der præcis, hvad jeg drømte om. At elever fra 9. klasser spillede med nogen fra 5. klasse, og at drenge og piger, som ellers ikke taler sammen, hyggesnakkede og fulgtes hjem. Det var vidunderligt at se,” fortæller Lise Juul Therkelsen.

Nul kroner 
Hun har indrettet cafeen i et tomt klasseværelse med brugte bøger, spil og møbler. Bøger og spil er doneret af forældre, mens møblerne er hentet med bil og trailer rundt om i Odense af Lise Juul Therkelsen og hendes mand. Desuden bager hun boller og kage til cafégæsterne og bruger megen fritid på projektet. 

”Jeg får megen kærlighed i min Aula-indbakke for mit initiativ, men jeg har nul kroner at etablere mig for. Jeg er sikker på, at nye spil vil give flere elever lyst til at hænge ud i cafeen sammen og vil gerne udvide åbningstiden til to gange om ugen,” siger Lise Juul Therkelsen.

Et stramt budget på Munkebjergskolen rækker ikke til at støtte hendes projekt. Derfor søgte hun om midler hos Mejeriernes Skolemælkslegat og fik 5.000 kr. Pengene gør en afgørende forskel for cafeen og dens brugere, mener Lise Juul Therkelsen:

”Jeg mangler moderne og lækre spil og bøger. Især er backgammon, skak, Scrabble og Stikord populære. De spil kan jeg nu købe, og det vil give børnene endnu mere lyst til at være sammen i cafeen.”

Stor interesse
Munkebjergskolen er en af de 41 skoler, som modtog midler ved den første af årets to legatuddelinger. I alt søgte 699 skoler om legatet. Hos Mejeriernes Skolemælksordning glæder Rasmus Flade Nielsen, senior marketing manager i Mejeriforeningen, sig over den store interesse for Skolemælkslegatet:

”Det viser, at legatet har sin berettigelse. Selvom vi ikke kan glæde alle, er det meget tilfredsstillende at kunne støtte en bred vifte af spændende tiltag, der baner vej for sundhed, trivsel og fællesskab til gavn for rigtig mange skolebørn.” 

Fremmer sundhed og fællesskab
To gange om året kan lærere, pædagoger, elevråd og forældreråd fra skoler, der er medlem af Mejeriernes Skolemælksordning, søge midler fra Skolemælkslegatet. Det fungerer som en håndsrækning til aktiviteter eller tiltag, som skolens egen økonomi ikke kan dække. Hver ansøger kan søge om op til 5.000 kr. til et projekt. Næste uddeling af Skolemælkslegatet finder sted i efteråret. 

Fakta:

Om Skolemælkslegatet 

  • Uddeles to gange om året – forår og efterår. 
  • Hver ansøger kan søge om op til 5.000 kr. til et projekt.
  • Gives til formål, der fremmer sundhed, bevægelse, fællesskab og trivsel.
  • Cirka 1.100 skoler er med i Mejeriernes Skolemælksordning, og aktuelt får ca. 60.000 børn skolemælk gennem ordningen.
  • Mejeriernes Skolemælksordning består af: Thise Mejeri, Arla, Naturmælk og Øllingegaard.