Skip to main content
29. september 2023

Odense og Seoul styrker samarbejdet om robotter

Odense og Seoul er begge blandt verdens førende robotbyer, og nu er de klar til at tage næste skridt mod et endnu stærkere og mere formaliseret samarbejde.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA ODENSE KOMMUNE

Odense og Seoul er begge blandt verdens førende robotbyer – og nu er byerne og deres robotklynger klar til at tage næste skridt mod et endnu stærkere og mere formaliseret samarbejde om forhold, der styrker robotvirksomheder. Det var konklusionen efter møder i Sydkoreas hovedstad Seoul mellem Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, Seouls viceborgmester, Odense Robotics og den koreanske robotklynge.

Odense og Seoul har siden 2014 haft en samarbejdsaftale om blandt andet erhverv. Den aftale er Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel og Seouls viceborgmester Kim Tae Kyoon sammen med Odense Robotics nu enige om at styrke.

Seoul i gang med at udvikle en decideret robotbydel, Suseo, med udgangspunkt i milliardinvesteringer. Her er man meget inspireret af tankegangen i den odenseanske robotklynge, hvor særligt samarbejdet mellem kommune, universitet og virksomheder står centralt. Derfor vil Odense og Seoul fremadrettet samarbejde om, hvordan den sydkoreanske robotklynge kan opbygges, og hvordan robotvirksomheder fra Odense Robotics med værdi kan bringes tættere på sydkoreanske virksomheder. Fra sydkoreansk side er der samtidig et ønske om tættere forbindelse til Syddansk Universitet.

Odenses succesfulde opbygning af robotklynge er meget imponerende. Særligt tror jeg, at samarbejdet mellem forskning og industrien er afgørende – præcis som man har gjort i Odense sammen med Syddansk Universitet. Vi ser frem til i fællesskab at udvikle de muligheder for samarbejde, som vi har aftalt på dagens møde, siger viceborgmester, Kim Tae Kyoon.

Seouls viceborgmester fremhæver blandt andet ambitionen om, at odenseanske robotvirksomheder skal blive en del af det ambitiøse nye Science-Museum som Seoul har på vej. Her bliver der fokus på robotter og formidling af robotteknologi. Her er det Seouls ønske, at det særlige odenseanske økosystem bliver en del af udstillingen. Derudover vil Seoul gerne inviteres ind i R24, som er den største robotmesse i Norden og som næste år afholdes i Odense.

Vi håber, at Odense og Seoul kan samarbejde om at fremvise odenseansk robotteknologi på Seouls nye Robot Science Museum, der skal bygges til maj næste år. Derudover vil vi aktivt overveje deltagelse i R24-konference som Odense gør klar til at være vært for til marts næste år. Jeg håber, at Odense og Seoul i forlængelse af dagens møde, sammen kan vokse som international førende robotbyer gennem fremtidigt samarbejde, siger viceborgmester, Kim Tae Kyoon.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel havde taget initiativ til mødet i Seoul. Han glæder sig over, at Seoul kan se fordele i samarbejdet om at udvikle forholdene for robotvirksomheder – både i klyngen Odense Robotics og i Sydkorea.

For mig handler det om at bidrage til, at de odenseanske robotvirksomheder får de bedst mulige rammer for at udvikle sig og skabe nye arbejdspladser. Her er robotmiljøet i Seoul overordentligt interessant fordi bystyret lige nu investerer milliarder i at opbygge en bydel kun til robotvirksomheder. Men også fordi sydkoreanerne tiltrækkes af modellen i Odense Robotics, baseret på samarbejde på tværs af både virksomheder, kommune og universitet. Der er voldsom energi i Odense Robotics som sydkoreanerne kan se en værdi i og som de meget gerne vil tættere på. Det håber jeg vil komme mange odenseanske virksomheder til gode, siger Peter Rahbæk Juel.

Odense Robotics og den koreanske robotklynge KAR har haft en samarbejdsaftale siden 2018. På et møde tidligere på ugen var der enighed om, at forholdet mellem klyngerne er klar til endnu mere aktivt samarbejde:

Vores strategiske partnerskab med Danmark og Odense kommer kun til at vokse, siger Young-Hoon Cho, Vice President for the Korea Association of Robot Industry. Vi ser frem til aktivt samarbejde om at bygge et vedvarende samarbejdsnetværk mellem robotvirksomheder – også i forhold til medarbejderudveksling.

Den ambition er Odense Robotics enig i – og direktør for Odense Robotics, Søren Elmer siger således:

Samarbejde med centrale aktører i den koreanske robotindustri er strategisk vigtigt for Odense Robotics og vores medlemsvirksomheder. Det er med til at åbne øjnene op for danske robotløsninger blandt potentielle samarbejdspartnere i Asien, som er et vigtigt marked for robotvirksomheder. Som national klynge skal vi hjælpe vores virksomheder med at sætte turbo på deres internationalisering ved at skabe synlighed og partnerskaber, og derfor er det særdeles spændende, at vi kan drøfte muligheden for et langsigtet samarbejde med aktører fra robotøkosystemet i Korea.