Skip to main content
23. august 2023

Odenseanerne renoverer køkkenet frem for at købe nyt i krisetider

Krigen i Ukraine har fået kunderne til at strømme til odenseansk forhandler, der renoverer eksisterende køkkener.

Af: Viktor Bork | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA OK KØKKENRENOVERING

Siden krigen i Ukraine brød ud, har køkkenbranchen været under pres. I krisetider køber vi mindre nyt, og det får kunderne til at strømme til hos odenseansk forhandler, der renoverer eksisterende køkkener.

Ruslands invasion af Ukraine har betydelige konsekvenser for den danske køkkenbranche. Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Industri er branchen hårdt påvirket af stigende priser, lange leveringstider og mangel på råvarer som træ og stål. Men mens træ- og møbel-virksomhederne generelt har skruet ned for vækstudsigterne, har OK Køkkenrenovering vækstet markant siden krigens udbrud. I første halvår af 2022 er kædens andel af kundehenvendelser i Odense mere end fordoblet sammenlignet med samme periode sidste år.

Siden invasionen i Ukraine vælger flere at få renoveret køkkenet og dermed bevare de mere slidstærke elementer fra det gamle køkken. Vi så en lignende stigning i efterspørgslen under finanskrisen, fortæller Lars Bengtson Kure, der er forhandler hos OK Køkkenrenovering i Odense.

Økonomisk rådgiver Lone Eriksen giver et bud på hvorfor:

I krisetider værner vi om os selv og vores værdier, ikke mindst vores penge, og et nyt køkken er meget konjunkturfølsomt og kan relativt nemt udsættes. For dem, der ikke kan vente, er køkkenrenovering et økonomisk fordelagtigt alternativ.

Hver femte vil genbruge mere

Ifølge en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Nordstat for Landbrug og Fødevarer angiver 65 procent af danskerne krigen i Ukraine som en bekymring. Bekymringerne skyldes primært stigende priser på fødevarer, energi og brændstof, og behovet for at spare penge har fået hver femte til at ville genbruge mere.

­Den ukrainske krig fylder meget i vores mentalitet, fordi den påvirker vores liv på rigtig mange punkter. Når vi handler, er priserne på især mejerivarer steget markant, benzinpriserne stiger med historisk fart og inflation og stigende renter berører boligmarkedet. Det resulterer i et mindre rådighedsbeløb og en større økonomisk bevidsthed, som blandt andet får os til at skære det dyre nye køkken fra i budgettet, fortæller Lone Eriksen.

Ifølge Lars Bengtson Kure er der ofte mange penge at spare ved at renovere frem for at købe nyt:

­Hvis man vælger at bevare korpusset fra det gamle køkken, vil det i sig selv kunne give en besparelse på godt 20.000 kroner i mange tilfælde.

Råvaremangel skaber perspektiv

Manglen på råvarer som træ og stål i Danmark skaber ifølge fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen øget opmærksomhed på at værne om ressourcerne.

I mange år har vi smidt væk og købt nyt uden videre omtanke for materialespild, men renovering og genbrug vinder i stigende grad frem. I krisetider, hvor materialer er en mangelvare, ser vi vores forbrug i et større perspektiv, og det styrker værdien ved at leve bæredygtigt, siger Kirsten Østergaard Poulsen.

Mange af vores kunder udtrykker, at det giver dem god samvittighed at værne om ressourcerne og miljøet ved at genanvende slidstærke elementer fra det eksisterende køkken, supplerer Lars Bengtson Kure.’

OK Køkkenrenovering er en landsdækkende kæde, der siden stiftelsen i 2008 har specialiseret sig i at renovere køkken, bad og garderobe. Kæden har lokale afdelinger fordelt på 16 distrikter fordelt i landet. Læs mere på