Skip to main content
29. september 2023

Odenses unge lærte om radikalisering

Klasseværelset var skiftet ud med biografsalen i VUE Rosengård, da 300 udskolingselever fra Odense var inviteret til dokumentarfilm og debat om radikalisering.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA THE WHY

Klasseværelset var skiftet ud med biografsalen i VUE Rosengård, da 300 udskolingselever fra Odense var inviteret til dokumentarfilm og debat om radikalisering.  

Hvordan kan man ved sine fulde fem tro at man har ret, og at alle andre er forkerte? Freja, 9x, Sanderumskolen.

De unge elever så den prisbelønnede dokumentarfilm ´En hær af sønner´, som følger en familiefar i Syrien, der træner sine egne børn til at kæmpe for Al Qaeda.

Jeg vidste ikke, at der fandtes børnesoldater, og at man som far kan sende sit eget barn i krig. Og at vedkommende kommer til at dø og skal være stolt af det. Ida, 9x, Sanderumskolen.

Efter filmen var der debat med Yaqoub Ali, der gennem ti år var leder i det islamistiske ekstremistiske miljø i Danmark, og her arbejdede med at radikalisere så mange unge som muligt – også i Odense.

Yaqoub Ali fortæller sin historie. Foto: ASK WHY? Docs.

Yaqoub Alis fortælling om miljøet indefra og hvordan det kom så vidt, gjorde et stort indtryk på eleverne, der stillede så mange spørgsmål, at arrangementet gik  langt over tid. Mange ville blandt andet vide, hvad man som ung skal være ekstra på vagt over for, hvis andre forsøger at radikalisere dem:

De finder lige præcis dét, I mangler eller har problemer med i jeres liv, og gør jer stille og roligt afhængige af dem. Men der er altid en bagtanke, når nogen fra en gruppering opfører sig sødt overfor jer. Altid, svarede Yaqoub Ali.

Han vendte for fire år siden, under afsoning af en fængselsdom, det ekstremistiske miljø ryggen. Siden har han kæmpet for, at andre unge ikke ender, som han gjorde.

Bag arrangementet stod projektet ASK WHY? Docs, der viser tankevækkende dokumentarfilm for udskolingselever landet over for at fremme unges kendskab til menneskerettigheder.

Det var første gang, ASK WHY? Docs besøgte Odense, men de er tilbage allerede i november med en ny dokumentarfilm og debat.