Ofte foregår det meste af skoleundervisningen i klasseværelset, fysiklokalet eller i idrætssalen, men det var ikke tilfældet for 400 elever fra Odense og Fredericia i sidste uge. Her var de inviteret i biografen af ASK WHY? Docs for at lære mere om børnearbejde og børns rettigheder.
Fokus på børns rettigheder
Over 152 millioner børn i verden udnyttes i dag som arbejdskraft. Tæt på halvdelen af dem – 73 millioner – er beskæftiget med arbejde, der karakteriseres som farligt.
Med filmen ‘Søens slavebørn’ sætter ASK WHY? Docs fokus på børns rettigheder gennem historien om børn i Ghana, som bliver solgt for at arbejde under livsfarlige vilkår på Volta-søen og derfor mister muligheden for at gå i skole.
‘Søens slavebørn’ er en ud af ni dokumentarfilm, som ASK WHY? Docs har på programmet dette skoleår. Den blev vist i Odense d. 30. januar og i Fredericia d. 31. januar, hvor der i alt deltog over 400 elever. De samme elever har allerede været i biografen med ASK WHY? Docs to gange tidligere i dette skoleår. Her handlede den ene film om radikalisering af børn i Syrien, mens den anden film gav et indblik i livet som hjemløs børn i Rumænien.
Oplæg fra børneretsforkæmper
Eleverne sidder i store bløde sæder i biografen – gerne med slik, popcorn og en stor cola foran sig. Kontrasten er stor mellem elevernes virkelighed og det liv, de børn, som man følger i filmen, lever. Flugten fra børneslaveri og kampen for at få lov til at gå i skole, er umiddelbart langt fra den hverdag, eleverne kender – eller er det?
Netop dét hjælper repræsentant fra PlanBørnefonden, Saredo Hirad, med at belyse efter visningen af dokumentaren. Faktisk kan mange af de ting, som eleverne kender fra deres dagligdag – såsom billigt tøj, landbrugsvarer og mobiltelefoner – være produceret med hjælp fra børn.
Saredo Hirad blev selv først konfronteret med børnearbejde gennem rejser til sine forældres hjemland, Somalia, hvilket medvirkede til, at hun i dag kæmper for børns rettigheder i hele verden.
– En øjenåbner
Oplevelsen med ASK WHY? Docs har fået Camille fra Rosengårdsskolen til at reflektere:
Jeg vidste godt, at der var børnearbejde, men jeg vidste ikke, at det var på den her måde. Det var en øjenåbner at se, hvad der sker rundt omkring i verden.
I forlængelse af Camille, understreger Mikkel fra samme skole, hvordan biografens sale indbyder til at engagere sig mere aktivt med emnet:
Vi er meget mere åbne for at byde ind. Hvis vi nu sad i klasselokalet, så vil der måske være nogen som grinte, men her i biografen tager man det seriøst.
Fakta:
Hvem er ASK WHY? Docs?
ASK WHY? Docs er et 100% fondsstøttet projekt drevet af THE WHY Foundation – en uafhængig, upolitisk, non-profit organisation. ASK WHY? Docs er et gratis tilbud til folkeskolens udskoling samt ungdomsuddannelser om at komme ind i den lokale biograf til dokumentarvisning og debat med gæst, som har filmens tema tæt inde på livet.
Skolerne tilmelder sig et forløb, hvor de tre gange på et skoleår skal i biografen og se nøje udvalgte dokumentarfilm, som stiller skarpt på menneskerettighedsproblematikker rundt omkring i verden. Filmene foregår måske langt udenfor Danmarks grænser, men det er netop her gæsterne – med deres personlige historier og åbenhed overfor elevernes spørgsmål – hjælper med at relatere dokumentarfilmen til elevernes egen hverdag.
I dette skoleår har ASK WHY? Docs besøgt 19 byer i hele Danmark med skoler deltagende fra 34 kommuner og når ud til næsten 6.500 elever.