Skip to main content
12. januar 2023

Pas på aquaplaning – dine dæk kan hjælpe dig

I disse dage hvor det regner meget, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på dækkene på ens bil.

Af: Rikke Hansen | Foto:

I disse dage hvor det regner meget, er det vigtigt at være opmærksom på dækkene på din bil.  

Regnmængderne i januar måned har slået rekorder. Med de enorme regnmængder kan der skabes udfordringer på vejene. Bilister kan risikere at opleve aquaplaning, som er noget af det farligste, du kan opleve som bilist eller motorcyklist.  

Hvad er aquaplaning?

Aquaplaning kan opstå, når det pludseligt eller langvarigt regner så meget, at vandet ikke kan nå at løbe af vejbanen. Når vandet ikke kan drænes væk, kan vandet risikere at stå flere millimeter højt over hele vejen. Det kan danne store vandpytter og ligefrem søer på vejbanen. Specielt i slidspor og andre fordybninger i asfalten, kan vandet ligge i store pytter.

Når der ligger så meget vand på vejbanen, kan dækkene på biler og motorcykler miste vejgrebet, fordi de ikke kan trænge ned gennem vandet og få fat i asfalten. Her mister bilisterne og motorcyklisterne styre- og bremseevnen, og de risikerer at kure henover vejen uden kontrol.

Der er dog noget, man selv kan gøre for at forbedre ens vejgreb ved aquaplaning.

Dybere mønster – mindre fare

Du kan nemlig være opmærksom din dæk. Det er ikke ligegyldigt, hvordan mønsteret på dem ser ud. Her er mønsterdybden helt essentiel. For jo mindre dækmønsteret er, jo sværere er det for dækket at få vejgreb i vandmængderne. Hvis mønsterdybden på dækket er under 3 millimeter, vil bremselængden blive betydeligt længere og faren for at miste vejgrebet firedoblet.

Hos Ovethi kan de hjælpe dig med at finde de helt rette dæk. I deres store dækcenter på Hvidkærvej 36 står de altid klar til at guide dig, så du kommer hjem med de helt rette dæk. Du kan også besøge deres hjemmeside, hvor du finder et enormt udvalg af dæk.