Skip to main content
10. november 2023

Træningstips: Sådan kan du få styr på vægten

Hvis du gerne vil ændre på din kropsvægt – hvad end du vil have den til at falde eller stige – er der nogle særlige ting, du skal være opmærksom på. Læs mere i denne uges træningstip fra personlig træner, Yakup Øzkir.

Af: Yakup Øzkir | Foto: MNP Training Club

Det kan være svært at få vægten til at vise det tal, man gerne vil se. Hvad end du ønsker at veje mere eller mindre, kræver det en stor indsats. Og naturligvis er det vigtigt at dyrke motion, men noget af det vigtigste for at få succes med at tabe dig eller tage på, er at du kender dit ligevægtsindtag.

Ligevægtsindtaget er nøglen

Dit ligevægtsindtag er et tal, der fortæller dig, hvor meget du skal spise, i forhold til hvor aktiv du er, for at opretholde din vægt.

Du kan få hjælp til at udregne dette på nettet helt gratis. Søg på “ligevægtsindtags beregner” på Google, og så kommer der mange frem.

Beregneren viser dig, det antal kalorier du skal indtage hver dag for at opretholde din nuværende vægt. Hvis du gerne vil tabe dig, skal du sigte mod at indtage 200-400 kalorier mindre end det tal. Hvis du derimod gerne vil tage på, skal du indtage 200-400 kalorier mere.

For en succesfuld vægtændring skal du derudover gerne indtage 1,5-2g protein pr. kilo kropsvægt.

Eksempel hvis du vil tage på:

Dit ligevægtsindtag er 3.000 kalorier, du vejer 75kg og du vil gerne tage på. Så skal du indtage 3200-3400 kalorier og 112-150g protein hver dag.

Eksempel hvis du vil tabe dig:

Dit ligevægtsindtag er 3.000 kalorier, du vejer 75kg og du vil gerne tabe dig Så skal du indtage 2600-2800 kalorier og 112-150g protein hver dag.

Alt mad er tilladt

Når det kommer til vægtændring, er alt mad fint at spise. Ja, ALT. Så længe du holder dig inden for de ovenstående retningslinger for kalorieindtag, er du godt på vej.

Hvis du har nemt ved at indtage kalorier og generelt er sulten, men gerne vil tabe dig, kan du spise fødevarer, der fylder mere i maven, og er højere på fibre.

Har du ønsker at tage på, men har svært ved det, kan du spise flere fødevarer med højere fedtindhold, da det indeholder flere kalorier. Det kan også være en god ide at drikke flere kalorier som for eksempel kakao, mælk og juice. Da væske ikke mætter så meget som fast føde, kan drikke være en god måde at tilføje flere kalorier.

Alt efter hvad dit ønske er i forhold til vægtændring, findes der forskellige koststrategier. Men når det kommer til madvarer, er der som udgangspunkt, ikke noget der er forbudt at spise. Der er bare nogle madvarer, som du kan indtage mere af end andet.

Få hjælp til din vægtændring

Har du brug for mere specifik hjælp til din træning og kost, kan du få personlig træning i Sporting Health Club overfor Storms Pakhus af Yakup og online af alle fire trænere i MNP Training Club.

Kontakt Yakup på mail: kontakt@yakupozkir.dk eller gennem hans Instagramprofil.

Ellers kan du læse mere på MNP Training Clubs hjemmeside.