Skip to main content
1. juni 2023

Første spadestik: Nu er arbejdet i gang med kæmpe kølecentral på Nyt OUH

Der var plads til både smil og sol, da Verdo Energy Systems og Odense Universitetshospital onsdag satte spaden i jorden til en ny kølecentral.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA VERDO ENERGY SYSTEMS

Der var plads til både smil og sol, da Verdo Energy Systems og Odense Universitetshospital onsdag satte spaden i jorden til en ny kølecentral. De fynske patienter og medarbejderne kan se frem til et indeklima i særklasse på Nyt OUH.

Lige nu er der en bar mark, men om godt et år, står der en køreklar kølecentral, som skal sikre nedkølingen på operationsstuer, patientstuer og laboratorier og datacentral på Danmarks største nybyggede sygehus.

Det er Verdo Energy Systems, der skal bygge kølecentralen og her glæder man sig til opgaven, fortæller divisionsdirektør Morten Birch:

Vi er glade for at få lov til at være en del af det fantastiske byggeri, der er sat i gang her i Odense. Vi mener også, at vi har noget særligt at byde ind med i kraft af vores forankring i energisektoren, hvor forsyningssikkerhed og krav til robuste løsninger er en selvfølge. Så vi glæder os til sammen med vores samarbejdspartnere at levere en kølecentral, der ligger i top på alle parametre, siger Morten Birch.

Hos Nyt OUH betegner projektdirektør Kenneth Holm igangsætningen af kølecentralen som endnu en milepæl i arbejdet med at få det nye hospital klar.

Vi ser meget frem til samarbejdet med Verdo´s projekthold og ikke mindst til at se projektet blive en realitet, siger Kenneth Holm.

Når forsyningssikkerheden på den nye kølecentral er afgørende, skyldes det, at hospitalets aktiviteter vil gå helt i stå, hvis kølingen ikke fungerer efter hensigten. Det må naturligvis ikke ske, og derfor indgår der også en nødgenerator i løsningen, som kan holde driften kørende i tilfælde af nedbrud.

Derudover er der tale om en klimavenlig kølecentral, hvor energiforbruget er kraftigt reduceret sammenlignet med tilsvarende anlæg. Det kan lade sig gøre, fordi Verdo Energy Systems integrerer løsningen med lagring og frikøling, som betyder, at udeluften kan anvendes til køling.

Udover at reducere energiforbruget giver det også store energibesparelser i driften af det nye hospital.

Verdo Energy Systems leverer kølecentralen i samarbejde med Multi Køl og Energi og arkitekt- og ingeniørfirmaet Arkikon. Kølecentralen forventes at stå klar i sommeren 2024.

 
FAKTA OM ANLÆGGET
  • Køleydelse: 12MW ved +10/+8 °C vand, +32 °C udeluft
  • Kølemaskiner: GEA Grasso FX GC PP 2200 Duo
  • Drift med frikøling og lagring
  • Det naturlige kølemiddel Ammoniak
  • Tørkøler drift med Thermofin enheder (Thermofin TDD.2-091-29-F-L-DE-BC-02 med epoxy coatede alu. finner)
  • Bygningsdesign som matcher helheden ved OUH