Skip to main content
15. januar 2024

Fald i antallet af offentlige badegæster efter corona: Odense Kommune flytter svømmetimer til foreninger

Færre offentlige badegæster besøger svømmehallerne ved Syddansk Universitet og Klosterbakken efter corona-nedlukningerne. Derfor konverterer Odense Kommune nogle af de offentlige svømmetimer til foreningstimer, hvor efterspørgslen er meget stor.

Af: Odense Kommune | Foto: Odense Kommune
PRESSEMEDDELELSE

Mange mennesker benytter sig hver dag af svømmehallerne i Odense, men særligt foreningerne vil gerne sende endnu flere badegæster i vandet.

Derfor har Odense Kommune nu valgt at tildele flere timer til foreningerne i svømmehallerne ved Syddansk Universitet og på Klosterbakken, hvilket har været et stort ønske fra svømmeklubberne. Siden genåbningen af samfundet efter corona-nedlukningerne har antallet af offentlige badegæster nemlig taget et væsentligt dyk.

I universitetssvømmehallen var der i 2019 knap 16.000 offentlige badegæster, men i 2023 var tallet faldet til godt og vel 10.000 gæster, hvilket er et fald på cirka 35 procent. Samtidig har flere foreninger helt valgt at droppe ventelister, fordi de simpelthen bliver for lange med den efterspørgsel, som de oplever.

Odense Kommune ønsker at sikre den bedste brug af svømmehallernes kapacitet, og da tendensen lige nu er færre offentlige badegæster, er det fornuftigt at give flere timer til foreningerne. Odense Kommune følger dog løbende besøgstallene og vil kunne justere tiderne, hvis der igen ses en stigning i antallet af offentlige badegæster.

Vi har set en markant ændring i den måde, som gæsterne benytter nogle af vores svømmehaller. Der er simpelthen færre af de offentlige gæster, mens foreningerne melder om en enorm interesse. Derfor giver det god mening, at vi flytter nogle svømmetimer, hvor der er færrest offentlige gæster, over til foreningssvømning, så de kan får glæde af svømmehallerne og styrke foreningslivet, siger by- og kulturrådmand, Søren Windell (C).

Enorm efterspørgsel i foreningerne

Svømmeklubben FREM er en af de foreninger, som oplever stor interesse fra nye medlemmer, men som indtil nu har haft udfordringer med at kunne følge med efterspørgslen. Så snart et hold bliver udbudt, bliver det fyldt op. FREM har tidligere haft en venteliste, men da listen kom op på mellem 300 og 400, gav det ikke længere mening at have listen. Nu håber klubben, at flere foreningstimer vil medvirke til at give medlemmerne mere tid i vandet.

Vi har ikke set den endelige fordeling af timerne endnu, men det glæder os meget, at der endelig frigøres mere vandtid til svømmeforeningerne i Odense. Der er plads til alle i en forening som FREM, og vi har mange forskellige vandaktiviteter, som man kan være en del af, siger Christian Heyde Petersen, som er formand i FREM.

Konverteringen af offentlige svømmetimer til foreningstimer giver ugentligt ekstra 18,5 timer til klubsvømning. Forventningen er, at man som minimum vil kunne tredoble antallet af brugere pr. time ved at tilbyde foreningssvømning i stedet for offentlig svømning. Odense Kommune forventer desuden en mindre besparelse til personale i de timer, der flyttes til foreningerne, da disse selv stiller livreddere til rådighed