Skip to main content
26. september 2023

Odense og Velfærdens Fundament vinder stor international pris for involvering i Seoul, Sydkorea

Hundredvis af byer fra hele verden har kæmpet med om den store Seoul Smart City Prize – som hylder byer, virksomheder og organisationer for projekter, der involverer borgere i udvikling.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA ODENSE KOMMUNE

Hundredvis af byer fra hele verden har kæmpet med om den store Seoul Smart City Prize – som hylder byer, virksomheder og organisationer for projekter, der involverer borgere i udvikling. Odense har været indstillet for arbejdet med Velfærdens Fundament, hvor mere end 27.000 odenseanere har været en aktiv del af det mest ambitiøse forløb med borger- og foreningsinvolvering i byens historie.

Seoul Smart City Prize har til formål at sprede initiativer og projekter, der sikrer byudvikling – i balance mellem teknologi og mennesker. Med Velfærdens Fundament har visionen netop været at skabe deltagelse og samtidig styrke lokale fællesskaber – med Folkeskolen som omdrejningspunkt. Mere end 250 ansøgere fra godt 50 lande, har været en del af udvælgelsesprocessen, der begyndte allerede i marts. Over en række runder endte Odense blandt de 17 finalister, og da prisen til sidst skulle uddeles, var det Odense, der løb med hæderen.

Det er en komité bestående af førende eksperter fra både offentlige og private organisationer i hele verden, der sammen med blandt andet Seouls borgmester Se-Hoon Oh – har kogt det imponerende felt af byer og projekter ned. Med prisen bliver Odense nu en del af en række netværk og fora, hvor tankerne bag Velfærdens Fundament i løbet af det kommende år skal deles og udvikles sammen med andre byer.

Det var en glad og stolt borgmester Peter Rahbæk Juel, der på vegne af byen kunne tage imod den flotte anerkendelse, ved ceremonien i Seoul:

Prisen er en markant anerkendelse til Odense, og alle der har været en del af Velfærdens Fundament. Det gælder politikere, embedsmænd – og de mere end 27.000 odenseanere, der har taget del i samtalen, og været med til at udvikle velfærden i lige præcis deres lokalområde. Jeg er også stolt af, at vi i Velfærdens Fundament har udviklet nye designs for at involvere udsatte borgere og mennesker med mental mistrivsel – og andre, der ikke normalt er en del af den her type involvering. Vi har i Odense en ambition om, at den demokratiske samtale skal være et særkende. Med den her pris tager dét form, og jeg er glad for, at andre byer i verden nu får mulighed for at lade sig inspirere af, hvordan vi gør i Odense.

Formanden for den store bedømmelseskomité, Yves Daccord understregede, at konkurrencen har været hård, men at Odense til sidst havde skilt sig ud blandt det øvrige felt:

Projektet fra Odense var det bedste projekt. Gennemtænkt. Ekstremt menneske-fokuseret. Bringer teknologi ud til borgerne. Meget imponerende. Vi har som jury haft svær og hård opgave. Mere end 250 byer og projekter har været en del af forløbet. Men til sidst var der enighed i bedømmelseskomitéen om, at Odense var bedst. Stort tillykke!

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen deler begejstringen og lægger især vægt på den tilknytning, der sker, når både elever, forældre og andre borgere i lokalområdet bliver involveret i den lokale folkeskoles fremtid:

Med Velfærdens Fundament har vi ønsket at forankre alle folkeskoler i Odense i deres lokalsamfund. Hver skole skal være det bankende hjerte, der bringer folk sammen på tværs af alder og sociale forhold. Skolen skal været et sted, som alle er fortrolige med – det lokale forsamlingshus, hvor både elever, forældre, unge og gamle mødes for at dyrke de nære fællesskaber.

By- og Kulturrådmand Søren Windell peger på nærheden til borgerne og de fysiske forbedringer, som er sket over hele Odense med Velfærdens Fundament:

I samarbejde med borgerne har vi med Velfærdens Fundament løftet både grønne områder, udefaciliteter og skoler i hele Odense Kommune. Vi har skabt grundlag for fællesskaber til glæde for borgere i alle aldre: Aktive fritidstilbud til de unge, seniorfællesskaber og livskvalitet for demente ældre. Jeg er glad og stolt over, at de resultater nu er anerkendt på internationalt niveau gennem Seoul Smart City prisen.

Yderligere information om Velfærdens Fundament kan findes på: odense.dk/velfaerd

Oh Se-hoon borgmester i Seoul overrakte hovedprisen til Peter Rahbæk Juel borgmester i Odense. Pressefoto: Odense Kommune