Skip to main content
14. november 2022

Odenseaner fik sine to stjålne Børge Mogensen stole tilbage

Hurtig reaktion fra både borger og politi betød, at to stk stjålne Børge Mogensen ”Den spanske stol” er kommet retur til rette ejer, og at en person er sigtet for hæleri.

Af: Isabella Ravn | Foto:

Hurtig reaktion fra både borger og politi betød, at to stk stjålne Børge Mogensen ”Den spanske stol” er kommet retur til rette ejer, og at en person er sigtet for hæleri.

Den 4.-5. november 2022 blev en villaejer i Odense M udsat for indbrud, hvor der bl.a. blev stjålet to stk. Børge Morgensen ”Den spanske stol”. Allerede dagen efter den 6. november finder ejeren af stolene dem sat til salg på DBA. Hun kontakter Fyns Politi og fremsender fotos fra annoncen på DBA samt to fotos af de stole, hun lige har fået stjålet. Det bliver hurtigt slået fast, at de stjålne stole er identiske med de stole, der er sat til salg på DBA.

Fotos af genkendelig og unik mærkning på stole
Politikommissær Finn Wegner fra Fyns Politi siger: “De stole, som borgeren i Odense M havde fået stjålet, har noget ganske særligt patina, som hun heldigvis har fotos af. Derfor er det meget hurtigt for både hende og os at genkende stolene. Det betyder også, at vi hurtigt kan få en kendelse fra retten til at ransage hos den mand i Århus, der har sat stolene til salg. Og allerede samme eftermiddag har vi nogle kolleger fra Østjyllands Politi ude på adressen for at kigge efter dem.

Det viser sig dog, at adressen er ubeboet og lejligheden er tom. Efter lidt yderligere grundig efterforskning fandt efterforskerne dog frem til en ny mulig adresse, hvor stolene kunne være, og onsdag morgen den 8. november gik turen derfor til Århus. “På den nye adresse finder vi stolene, og vi kan tydeligt se, at den adresse også er det sted, hvor billederne fra DBA er taget. Vi finder også manden, der har sat dem til salg, så der er virkelig bonus“, sige Finn Wegner.

Stole retur til Fyn og mand sigtet
Stolene blev sikret med henblik på sikker transport tilbage til Fyn, og manden, der havde sat dem til salg, er nu sigtet for hæleri.

Der er ingen tvivl om, at hastighed er af afgørende betydning i sådanne sager, og her hjælper det virkelig meget, hvis man som borger har tydeligt og særligt mærket sine designmøbler – enten via naturlig og let genkendelig patina eller på anden vis. Den hurtige genkendelse gjorde, at vi hurtigt kunne få en kendelse fra retten og hurtigt få ransaget. Går der for lang tid, så er sådan nogle designmøbler væk, og det bliver en langt sværere sag at opklare, fortæller Finn Wegner.

Den 10. november fik rette ejer udleveret sine stole her i Odense, og det var selvsagt en meget glad borger, som hentede sine stole igen. Nu fortsætter efterforskningen af sagen og manden i Århus er fortsat sigtet.

Billederne nedenfor er fra Fyns Politi: Her ses de to stole med deres meget karakteristiske patina. “Det er vigtigt for sagens hurtige opklaring, at forurettede kunne genkende, og havde fotos der kunne dokumentere 100 %, at der var tale om samme stole. De blev genkendt på baggrund af pletterne på skindet, som må betragtes som unikke. Så en klar anbefaling til alle er, at fotografere sine designmøbler, især særlige kendetegn“, siger Finn Wegner.